
הפרעות שכיחות | גפיים עליונות

כתף קפואה הינה הפרעה שבה קופסית הכתף, אותה רקמת חיבור המקיפה את המפרק הגלנו-הומרלי, הופכת להיות דלקתית, נוקשה ומלווה בהידבקויות אשר מגבילות את התנועה וגורמות לכאבים כרוניים ונוקשות של המפרק. התופעה מתרחשת בקרב 2% מכלל האוכלוסיה ונפוצה יותר בטווח הגילאים 40-60 עם סבירות גבוהה יותר בקרב נשים. הסיבות לכתף קפואה אינן ברורות לחלוטין. לעיתים התופעה מגיעה לאחר פגיעה טראומטית באזור (חבלה, מתיחת שרירי ה- Rotator cuffs, פריקת כתף). כתף קפואה מתחילה בכאב פתאומי כאשר הכאב הוא פרוגרסיבי (הולך ומחמיר) ועם הזמן, טווח התנועה הולך וקטן. תהליך כזה עלול להימשך בין שנה לשנתיים.
כתף קפואה (frozen sholder/adhesive capsulitis)

מרפק טניס הינה בעיה שכיחה אשר נוצרת משימוש לא נכון של שרירי האמה, כמו במשחק מחבט, עבודה על מחשב וכל פעולה הגורמת למפרק כף היד לנוע ברוטציה. מרפק טניס הינה ההפרעה השכיחה ביותר באזור המרפק, עם שיעור היארעות של 1-2%. היווצרות דלקת בשריר המרפק, יכולה להתאפיין בהחלמה איטית בשל אספקת הדם הדלה לשריר. מהלכה הטבעי של ההפרעה (ללא טיפול) כולל תקופות של החמרה והקלה עד החלמה מלאה. ברוב המקרים עלול להימשך כשנתיים לכל היותר.
מרפק טניס (lateral epicondylitis)

מרפק גולף הינו מצב דלקתי של ה-epicondyle המדיאלי של מפרק המרפק. בעיה זו נוצרת משימוש יתר או שימוש לא נכון בשרירי האמה. במובן מסוים זהו מצב דומה למרפק טניס. תהליך ההחלמה (ללא טיפול) עלול להיות איטי ולפגוע באורך החיים השוטף.
מרפק גולף (medial epicondylitis)
תסמונת התעלה הקוביטאלית (Cubital tunnel syndrome)

תסמונת התעלה הקוביטאלית הינה תופעה אשר נובעת מלכידת העצב האולנארי במפרק המרפק שהוא אחד העצבים העיקריים של היד. זוהי תופעה נפוצה מאוד במרפק. התסמונת יכולה לגרום למגוון רחב של בעיות הכוללות כאב במרפק המדיאלי ובאמה המדיאלית, נימול בכף היד ובאצבעות, הפחתה בחוזק האחיזה, עייפות של כף היד ועוד. תסמונת התעלה הקוביטאלית נפוצה ביותר בקרב ספורטאים אך עלולה להופיע גם עקב חבלה או ניוון.
תסמונת התעלה הקרפלית (Carpal tunnel syndrome)

תסמונת התעלה הקרפלית הינה פגיעה בעצב המדיאני אשר נגרמת מלחץ במפרק שורש כף היד. תסמונת התעלה הקרפלית היא אחת הבעיות הנפוצות ביותר של מערכת העצבים ההיקפית, ונפוצה בכ- 1% מהאוכלוסייה הבוגרת ושכיחה פי 2 בנשים מאשר גברים. התופעה עלולה לגרום לבעיות של תחושת נימול, שריפה, כאב באחת או יותר מהאצבעות המעורבות. הכאב יכול להיות מוקרן לאמה, זרוע ואף לכתף ולצוואר. בתחילה, הסימפוטמים באים וחולפים. בשלב מאוחר יותר מופיעים כאב ונימול קבועים, שאף מעירים משינה. הסיבות השכיחות להיווצרות התופעה נגרמות כתוצאה מפציעת מאמץ חוזרת, למשל תפעול מחשב בזמן העבודה, הפעלה של כלי עבודה, ועוד.

״טריגר פינגר״ אצבע או אגודל הדק הינו דלקת של הגיד בבסיס האצבע. הדבר מתבטא בנקישה מכאיבה בזמן כיפוף או יישור האצבע או האגודל. הנקישה חמורה יותר בשעות הבוקר אך עם ההחמרה היא יכולה להופיע בכל שעות היום. כאשר המצב חמור יותר, הדלקת בבסיס האצבע מתקשה ואינה מאפשרת לאצבע כיפוף או יישור, ובכך האצבע ״ננעלת״. לא תמיד ידוע מהו המקור לאצבע הדק. פעולות חוזרות ונשנות של יישור וכיפוף האצבעות יכולות לגרום לתופעה (כלי עבודה, מספריים, ועוד). סכרת ודלקת מפרקים שגרונית הם גורמי סיכון ידועים. ״טריגר פינגר" היא תופעה אשר ברוב המקרים מופיעה בהדרגה, בעשור הרביעי עד השישי לחיים. התופעה שכיחה פי שתיים עד שלוש יותר בקרב נשים והאצבע הרביעית היא אשר נפגעת יותר מכל האחרות.
אצבע הדק (triger finger)
*האתר אינו מהווה תחליף להתייעצות ישירה מול אורטופד מומחה ואינו מהווה טיפול מכל סוג שהוא.